Till innehåll på sidan

Nu lanserar vi Cyberlyftet

Publicerad 2024-09-23

Cybercampus Sverige lanserar nu Cyberlyftet tillsammans med RISE.
– De senaste årens cyberangrepp visar att samhällets digitala motståndskraft behöver öka, säger David Olgart, föreståndare för Cybercampus Sverige.

Digital säkerhet är något som angår oss alla. Därför lanserar nu Cybercampus Sverige tillsammans med RISE kursen Cyberlyftet - en grundläggande informationskurs i cybersäkerhet för alla.

Cyberlyftet är utformad som en grundläggande introduktion i cybersäkerhet, oavsett bakgrund och yrke. 

– Vi har alla lärt oss känna igen konsekvenserna när säkerheten brister. Mataffären som plötsligt måste stänga för att betalsystemen ligger nere eller trygghetslarmet på äldreboendet som slutar fungera, säger David Olgart, föreståndare för Cybercampus Sverige.

Förra året ökade antalet försök till cyberangrepp kraftigt mot statliga myndigheter och leverantörer av samhällsviktiga tjänster. Cyberhoten är inte begränsade till direkta sabotage utan omfattar även påverkan som syftar till att underminera förtroendet för våra institutioner och destabilisera samhället.

– Kunskap om och balanserat implementerad cybersäkerhet är en hygienfaktor, inte minst för att enskilda och nationella intressen ska vara förberedda för och kunna motstå enstaka incidenter och samordnade attacker på vårt sätt att leva, säger Carl Heath, senior forskare på RISE.

Den snabba digitaliseringen av samhället har gjort frågan om cybersäkerhet till en av vår tids svåra tvärsektoriella utmaningar. En grundläggande svensk introduktionsutbildning i cybersäkerhet är viktig av flera anledningar. Sverige är ett avancerat samhälle med en hög grad av beroende till och användning av digitala tjänster. En grundläggande förståelse för cybersäkerhet kan hjälpa individer att skydda sig själva och sina arbetsplatser mot hot. Alla behöver förstå hur man skyddar sin personliga information, internetkonton, datorer och uppkopplade enheter från cyberhot, och ens egna beteende kan antingen minska eller öka exponeringen för risker. Detta är särskilt viktigt eftersom människor ofta kan vara såväl den svagaste som den starkaste länken i vårt gemensamma försvar.

Läs mer och gå kursen