Att utveckla en kurs
Behov och utbud
Förutsättningar för yrkesverksamma att studera måste styra utvecklingen av kurser för fortbildning. Målet är att finna lämplig utformning utifrån behoven av lärarledd undervisning och tillgänglig tid för deltagarna. Följande val måste göras för att utveckla en kurs för fortbildning (listan är inte nödvändigtvis fullständig):
- Ämne och innehåll (lärandemål och läromedel)
- Utbildningsnivå (grundläggande, avancerad samt specifika kunskapskrav)
- Omfattning (totalt arbete samt tidsplanering)
- Undervisningsform (pedagogisk samt nät kontra på plats)
- Prismodell (vid uppdragsutbildning)
Det är svårt för en utbildningsanordnare att erbjuda kurser utan att ha underlag för dessa val – kurser är produkter som ska utvecklas för att möta faktiska behov.
För företagsutbildningar används begreppen mikro- och makrolärande som illustreras i bilden nedan. Högskolans erbjudande är vanligtvis makro, det vill säga utbildningsprogram. Med det finns ofta material som lämpar sig för mikrolärande, såsom repetitionsövningar efter avslutad kurs och löpande uppdateringar inom ett ämnesområde.
Fortbildningskurser bör ges i rimligt korta åtaganden, exempelvis 1 till 5 hp (motsvarar 27 till 133 arbetstimmar) på hel-, halv- eller kvartsfart. Detta kallas emellanåt för mikromeriter, men är helt vanliga fristående kurser (se SUHF Vägledning om mikromeriter ).

Ett annat behov är en tydlig kursstruktur för att kursdeltagare ska kunna planera in studieperioder i arbetsscheman och på fritiden. Ett litet program med kurser som hör samman ämnesmässigt på ett strukturerat sätt, exempelvis tre kurser á 5 hp, benämns ibland som en mikro-master. Mikrolärandet går att bekräfta med digital utmärkelser .