Till innehåll på sidan

Planering

Planering och upphandling

Givet att det går att köpa utbildning från högskolor, då följer frågor om vad som ska ingå i en utbildningsplan för kompetensförsörjning. Det går att bryta ned detta i fyra punkter för att diskuteras med utbildningsanordnare och för vilka man sedan kan föreslå en plan. De två första punkterna gäller individen och de två senare gäller arbetsgivaren.

  • Veta vad man kan och kunna styrka det.
  • Veta vad man behöver lära sig och hur det kan ske.
  • Ge möjlighet att genomföra fortbildningen.
  • Motivera och belöna kompetenshöjning.

Högskolan kan erbjuda diagnostiska prov för egenvärdering och kan styrka kunskaper genom prover. Detta kan bekräftas med intyg. Utifrån individens och arbetets behov går det planera för fortbildningen och där kan högskolans studievägledare och lärare vara behjälpliga. Det kan vara rådgivning om lämpliga format utifrån exemplen ovan. Vidare kan högskolor förenkla valen genom att ta fram förslag på såväl kurspaket (ex mikro-master) som sviter av kunskapsprov inom efterfrågade områden såsom digitalisering och cybersäkerhet.

Tid till studier är en grundläggande förutsättning för utbildning. I den mån det inte sker på arbetstid har anställda rätt till tjänstledighet för studier (enligt lag 1974:981 ). Högskolans stöd till att genomföra en utbildning sker främst genom lämplig utformning av kurser och andra utbildningsformer så att de passar för yrkesverksamma. Det kan innebära att undervisningen är nätbaserad och att schemalagda moment förläggs till sen eftermiddag samt att möten med obligatorisk närvaro är tydligt angivna innan kursstart. En viktig faktor för framgångsrikt genomförande är samarbete studenter emellan, vilket kan organiseras och stödjas av högskolan. För uppdragsutbildningar bör högskolan även erbjuda alternativ med olika kostnadslägen för att passa flera intressenter.

Slutligen kan högskolan motivera till fortbildning genom bra information om utbudet och positiv återkoppling om framsteg i undervisningen. Genomförandet kan sedan bekräftas och uppmärksammas med utmärkelser och bedrifter kan firas. Det fortsatta lärandet kan sedan stödjas genom löpande tillgång till hela kursmaterialet samt genom repetitionsuppgifter och fortsatt kontakt från högskolan med nyheter och rön inom ämnet.

Källa

Gunnar Karlsson, Snabbt om fortbildning - en lathund, KTH TRITA-EECS-RP 2022:4, juni 2022