Till innehåll på sidan

Former för utbildning

Anslags- och uppdragsfinansiering

Anslagsfinansierad utbildning är till för privatpersoner och högskolan ersätts per helårsstudent och helårsprestation (dvs 60 påbörjade respektive slutförda hp). Totala ersättningen begränsas av ett takbelopp som regeringen anger för varje högskola. Anslagsfinansierade kurser ges endast som formell utbildning och följer en antagningsordning med ansökan under våren för kursstart vid höstterminen (respektive höst för vårtermin). Antagningen kräver vanligtvis styrkt behörighet i fråga om grundexamen, avklarande poäng eller angivna kurser som förkunskaper.

Utbudet av anslagsfinansierade fortbildningskurser, så kallade fristående kurser, är begränsat inom många ämnen. Det finns flera skäl till detta. Dels anses det olämpligt att ta anslag från grundutbildningen för att ge till dem som redan har utbildning och arbete. Dels blir ersättningen för helårsprestationer lägre eftersom färre avslutar fristående kurser än programkurser i snitt (variationen är dock stor). Vidare passar sällan antagningsordningen för yrkesarbetande och plats på sökt kurs är inte garanterad.

Uppdragsutbildning innebär att högskolor och yrkeshögskolor säljer utbildning till arbetsgivare samt till arbetsförmedling, Trygghetsråd och -fond (TRR och TSL), migrationsverket och till fackföreningar. Det är alltså en finansieringsform och inte en utbildningsform. Uppdragsutbildningen kan utgöras av reguljära kurser på campus eller på nätet, men även av fristående examination i olika former och av föredrag om nya forskningsrön. Det är vad uppdragsgivaren önskar och högskolan är villig att erbjuda som avgör utbudet. Utbildningen måste knyta an till sådan högskoleutbildning på grundnivå eller avancerad nivå som högskolan har examensrätt för; priset sätts av högskolan och måste ge full kostnadstäckning.

Till skillnad från anslagsfinansierad utbildning, som alltid är formell, så kan uppdragsutbildning både ges formellt med poäng och betyg och icke-formellt. Det behövs ingen antagning utan köparen utser dem som får ta del av utbildningen. Detta innebär att flexibiliteten är större för uppdragsutbildning än för anslagsfinansierad utbildning. Den huvudsakliga begränsningen är att privatpersoner inte får köpa utbildning.

Här är några möjliga exempel på former av uppdragsutbildningar.

  • En färdig kurs erbjuds med ett pris per kursdeltagare. Kurserna kan antingen vara utvecklade enbart för uppdragsutbildning, eller vara reguljära kurser där man erbjuder extra platser.
  • Kurs sammansatt av öppna lärresurser , som moocar och annat fritt tillgängligt material såsom artiklar och böcker. Kursen kan ges som studiecirkel med övningar som kamraträttas. Värdet ligger i utformning av kursen, eventuell studiehjälp till deltagarna samt examination.
  • Enbart examination såsom skriftliga och muntliga prov, laborationer, uppsatser och projekt. Ger erkännande och formell behörighet åt personer med reell kompetens (exempelvis från informellt lärande), eller med utländska examina av oklar kvalitet.
  • Intensivutbildning, så kallad bootcamp , är en lämplig form när det finns behov av djupinlärning av avancerat material och omfattande utbildningsbehov exempelvis för omskolning. Förutom ämnesmässigt fokus schemaläggs arbetet, inte bara undervisningen.